Siirry pääsisältöön

TaiRun pitkäaikaisen kipparin Osmo Savolaisen mittariin tulee 75 vuotta – Mies on sotahistorian kävelevä tietopankki 

Kukapa meistä reserviläispiireissä ei tuntisi Savolaisen Osmoa Taipalsaarelta? Mies on johtanut Taipalsaaren reserviupseerikerhoa 10 vuotta ja ollut sen hallituksessa 20 vuotta, ollut piirihallituksen jäsen sekä vetänyt kymmeniä ellei sataa sotahistoria- ja muita teemamatkoja Venäjälle, Baltiaan ja Eurooppaan.  

Osmo täyttää 75 vuotta lauantaina 24.9. Juhlinta on perhepiirissä, johon kuuluvat vaimo sekä aikuiset poika ja tytär perheineen. Yhdysmies sekä kerhot onnittelevat! 

Savolainen on syntyisin Ruokolahden Äitsaarelta, maalaistalon poikia. Armeijan jälkeen hän asettautui Lappeenrantaan, josta muutti Taipalsaarelle 46 vuotta sitten. Työura urkeni Keskon leivissä, enimmän ajan osastopäällikkönä Lappeenrannassa, Lahdessa ja Helsingissä. 

-Keskon aikoina aloin tehdä kerran vuodessa luottamuskauppiaiden kanssa sotahistoriamatkoja Venäjälle ja Eurooppaan, muun muassa Berliiniin ja Normandiaan. Sotahistorian asiantuntijana matkoilla oli eversti evp Sampo Ahto.  

Kun Savolainen sitten jäi eläkkeelle vuonna 2008, hän ryhtyi vetämään sotahistoriamatkoja kaikille kiinnostuneille. Matkoja kertyi vuotta kohden 1-3. Ne jatkuvat yhä, mutta eivät enää Venäjälle. 

-Baltiassa on monia hyviä kohteita, ja nyt on ohjelmassa muitakin teemamatkoja, kuten viiniin liittyviä. 

Savolainen on vetänyt viinikursseja ja maistiaisia, ja on toiminut paikallisen viinikerhon puheenjohtajana. Eläkkeelle jäämisen jälkeen hän on ollut parhaimmillaan puheenjohtajana viidessä yhdistyksessä, mutta on vetovastuusta vähitellen luopunut. Taipalsaaren reserviupseereiden hallituksen jäsenyydestäkin hän jättäytyy nyt vuodenvaihteessa. Hän on reservin yliluutnantti.

Kiinnostus sotahistoriaan on käynyt ilmi reserviläistapahtumissa, joissa Osmo on voinut vaikkapa saunan lauteilla pitää spontaanin ja vetävän esitelmän jostakin sotahistoriamme vaiheesta tai henkilöhahmosta. 

Kauppiasmatkojen satona Savolainen on kirjoittanut kirjan Kymmenen sukellusta sotahistoriaan (Hämeenlinna 2009). Se on loppuunmyyty, mutta saatavissa antikvariaateista. 

Osmo tunnetaan myös musiikkimiehenä. Karjalan Laulu-Veikoissa hän laulaa I tenoria, ja on ollut myös kuoron puheenjohtajana. Helsingin aikoinaan hän lauloi Viipurin Lauluveikkojen riveissä. Siinä hän oli varapuheenjohtajana. 

-Lahdesta saakka ajoin Lappeenrantaan kuoroharjoituksiin, Savolainen muistelee. 

Musiikkia hän soittelee myös huuliharpulla Saimaan harpisteissa. Sillä on harvakseltaan esiintymisiä, esimerkiksi viime kesänä Lappeenrannan satamatorilla. 

-Olemme käyneet soittamassa myös Ukrainan pakolaisille. 

Viime vuonna Taipalsaari vietti 450-vuotisjuhlia. Juhlatoimintaa veti Osmo Savolainen. Hänet myös valittiin Taipalsaaren Kippariksi kesällä 2020 kaksivuotiskaudeksi. Kesäisin miehen voi bongata myös golf-kentillä. 

Osmo Savolainen valittiin Taipalsaaren Kippariksi 2020. Kuva O. Savolainen.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Osmo Savolainen on myös musiikkimiehiä. Huuliharppusoolo Rautjärven kirkossa. Kuva O. Savolainen

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen