Siirry pääsisältöön

Piirin senioriupseeri Pentti Tourula ideoi auttajaverkostoa sekä on perustamassa JR 40:n perinneyhdistystä

Etelä-Karjalan reserviupseeripiirin senioriupseerina on aloittanut Ruokolahdella asuva Pentti Tourula, 84. Sotilasarvoltaan hän on reservin kapteeni, ja on jäsenenä Ruokolahden reserviupseerikerhossa.

Monessa piirissä, varsinkin isommissa, senioriupseeritoiminta on vakiintunutta ja ilmeisen vilkastakin. Yleensä senioriupseereiksi katsotaan 60 vuotta täyttäneet.  Etelä-Karjalassa varsinkin pienissä kerhoissa jäsenistön keski-ikä on kaikkinensakin korkea, ja kerhojen aktiiveissa sekä johdossakin on yli kuusikymppisiä.

Helsinkiläiset senioriupseerit näyttävät järjestävän muun muassa retkiä ja seminaareja, porvoolaisilla on lounastapaaminen peräti viikoittain. Oululaiset senioriupseerit ovat listanneet tavoitteikseen aktiivisen osallistumisen oman reserviupseerikerhonsa toimintaan, maanpuolustusaiheisten tapahtumien järjestämisen ja niihin osallistumisen, veteraanien ja reserviupseerien perinteiden vaalimisen, asiantuntija- ja kouluttajatehtävät, kunnianosoitustoimintaan osallistumisen sekä omasta henkisestä ja fyysisestä toimintakunnosta huolehtimisen. Oulussa valitaan myös kunnianosoitus, Vuoden senioriupseeri.

Tourula sanoo olevansa avoinna kaikenlaisille ideoille, ja miettii, mikä voisi kantaa Etelä-Karjalassa. Yhtenä konkreettisena ideana hän esittää verkostoa, jossa nuoremmat tai muuten vielä hyvän toimintakyvyn omaavat reservinupseerit voisivat auttaa sellaisia jäseniä, joilla kaikki toimet ja askareet eivät enää suju. Siinä pienkin apu voisi olla korvaamattoman arvokasta. Kyse olisi osaltaan myös yhteydenpidosta sellaisiin vanhempiin jäseniin, joita ei enää näe jotoksilla ja ampumaradoilla.

-Suomessa aseveljillä oli aikanaan sanonta, että “kaveria ei jätetä”. Saksalaisilla reservinupseereilla on hieman samanlainen sanonta, että “ketään ei jätetä yksin”, Tourula kertoo. Hän toivoo, että idea saisi konkretiaa, esimerkiksi jonkinlaisen listan jollekin alustalle, johon vapaaehtoiset auttamistoiminnasta kiinnostuneet voisivat ilmoittautua.

Luonnontieteilijä ja yritysjohtaja

Tourulan elämä on ollut vaiherikasta. Hän on syntynyt Kittilässä, ja jäi sotaorvoksi vauvana. Isä palveli komppanianpäällikkönä Sallan voitokkaissa taisteluissa Talvisodassa, mutta kaatui kranaatinsirpaleeseen sodan loppuvaiheessa. Kirjailija Pentti Haanpään teoksessa Korpisotaa kerrotaan Tourulan komppanian taisteluista.

Pentti Tourula oli Ruotsissa sotalapsena. Kotitalon polttivat saksalaiset. Suomeen palanneelle pojalle koulu maistui, hän luki ylioppilaaksi  sekä valmistui maisteriksi Oulun yliopistosta. Pääaineena oli eläintiede, ja erikoisalana kalabiologia. Puolet työurastaan hän oli Pohjois-Suomessa lehtorina ja rehtorina, sen jälkeen johti yrityksiään Suomessa ja ulkomailla. Pohjoisen jälkeen hän asettui eri vaiheiden jälkeen asumaan Uukuniemelle 23 vuodeksi, ja on nyt asunut viime kesästä asti Ruokolahdella.

-Yhdistystoiminnassa olen ollut mukana SPR:ssä, luonnonsuojelussa, kalataloudessa, metsästyksessä, ilmailussa, liikenneturvallisuustyössä ja nuorisotyössä. Olen toiminut myös lennonopettajana ja Liikenneturvan kouluttajana. Kirkon jäsenenä olen ollut seurakunnan miestyön vapaaehtoistyöntekijänä, Tourula kirjoittaa kotisivuillaan (hyperlinkki).

-Varusmiehenä palvelin Rajavartiostossa ja sen jälkeen sain erikoiskoulutuksen Laskuvarjojääkärikoulussa ylimääräisissä kertausharjoituksissa yhdessä kurssille valitun kymmenen reservin vänrikin kanssa. Viimeisin sijoitukseni sodan varalta on ollut sissipataljoonan pataljoonaupseeri ja  varakomentaja.

Tourulalla on kolme poikaa ja yksi tytär. Pojat ovat kaikki reservin upseereita.

JR 40 ansaitsee perinneyhdistyksen

-Haluaisin perustaa Jalkaväkirykmentti 40:n perinneyhdistyksen, Tourula kertoo, viitaten isänsä toimintaan Talvisodassa. JR 40 oli keski-iältään (40 v) Suomen vanhin ja lisäksi huonoiten koulutettu ja varustettu. Silti se kuitenkin pelasti Suomen itsenäisyyden lyömällä lähinnä lähitaisteluissa  Sallan suunnalta maahan hyökänneet neuvostoliittolaiset.

-Isäni oli JR 40:n 6. komppanian päällikkö, mutta surukseni kaatui tällä rintamalla venäläisten tultua jo lyödyksi. Hankkeelleni toivoisin myös julkisuutta.

-Tunnettu kirjailija Pentti Haanpää oli isäni komppaniassa ja on JR 40:n  taisteluihin perustuen kirjoittanut kirjan ”Korpisotaa”. Tämä oli ensimmäisiä asioita, mikä minulle pikkupoikana  isäni sotapolusta kerrottiin ja sain myös kirjan. Kirjan olen hankkinut antikvariaatti kaupoista myös kaikille pojilleni. Tämä on minulle henkilökohtaisesti tärkeä asia. Valitettavasti Haanpää hukkui kalareissulla melko nuorena, enkä ennättänyt tavata häntä.

Tourula toivoo piiritasolla keskustelua ehdottamastaan auttajaverkostosta. Senioritoiminnasta, auttajatoiminnasta taikka JR 40:n perinneyhdistyksestä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Tourulaan sähköpostitse pentti.tourula@gmail.com

 

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Pentti Tourulalle Haanpään Korpisotaa-kirja on tärkeä, koska siinä kerrotaan hänen isänsä komppaniasta Talvisodassa.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen