Siirry pääsisältöön

Mitä tekee Luumäen kerhon ideologiaupseeri? Paavo Naumanen paljastaa

Paavo Naumanen on Luumäen reserviupseerikerhon hallituksen jäsen nimikkeellä ideologiaupseeri. Kerho on perustettu 15.6. 1954 ja siinä on 52 jäsentä. Kerhon puheenjohtajana on reservin majuri Kari Tahvanainen.

-Nimitys ei ihan kuvasta sitä, mitä olen yrittänyt tehdä. Olen koettanut olla mukana järjestämässä Luumäellä tilaisuuksia ja sellaista. Se ideologiaupseeri on silloisen puheenjohtajan, Lahtelan Sepon aikanaan keksimä virkanimi, ja siihen pitää suhtautua kevyesti, Naumanen kertoilee työpaikallaan Taavetin Kauppa-Aitassa.

Yhtenä isoimmista takavuosien tapahtumista Naumaselle tulee mieleen Luumäellä 1985 järjestetty maakunnallinen maanpuolustusjuhla, joka paisui isoksi. Siihen yhdistettiin Vekaranjärven valatilaisuus.

-Syötettiin rokkatarjoilulla koko seurakunta. Sitten oli taistelunäytös ”Taavetin valtaus” ja tietysti kalustonäyttely.

Nykyään tapahtumat ovat olleet pienimuotoisempia.

-Kaikki myö vanhennuttaan, miekin olen jo 82, kertoo Taavetissa yhä Taavetin Kauppa-Aittaa pyörittävä yrittäjä.

Yksi mieleen painunut tilaisuus oli kesällä 1991, kun Taavetissa paljastettiin virolaisista vapaaehtoisista koostuneen Jalkaväkirykmentti 200:n muistopatsas.

Rykmentin jäseniä saapui tilaisuuteen eri puolilta maailmaa vielä kerran yhteen.

Naumanen muistaa lapsuudestaan, kuinka JR200:n vapaaehtoiset sotilaat harjoittelivat asutustuskeskuksen valtausta Naumasten pihassa kevättalvella 1944. Naumanen oli silloin vajaat nelivuotias.

Naumanen harrastaa myös sotahistoriaa. Omakohtaisia muistoja on Jatkosodan loppuvaiheesta 1.7.1944, kun neuvostoliittolaiset tekivät kahdella laivueella pommituslennon. Koneet tulivat Viipurin suunnasta ja kävivät kääntymässä Pajarissa, ja paluumatkalla pommittivat Taavetissa ja Urossa.

-Toisen laivueen pommit putosivat justiin tähän minun kotipaikan ympäristöön. Mie olin pikkupoikana pelkät uimahousut jalassa tuossa tiellä. En haavoittunut siinä, vaikka 150 metrin päässä syttyi palamaan pommituksessa sellainen talo, jonka yläkerrassa oli Taavetin puhelinkeskus.

Pommitukset vaurioittivat puhelinlinjoja ja ratakiskoja, jotka kuitenkin saatiin korjattua nopeasti. Puhelinliikenne pelasi jo seuraavana yönä.

Suomalaiset onnistuivat pudottamaan yhden pommikoneita saattaneen punatähtihävittäjän Pätärilän kylään Heikkilän eteläpuolelle.

Luumäen Reserviupseerikerho teki 1985 Maanpuolustusjuhlaan juhlalehden. Siihen Naumanen haastatteli lentäjä Per-Erik Soveliusta, joka pudotti neuvostokoneen. Suomalaiset Messerschmittit olivat lähteneet Taipalsaaren kentältä tiedustelulennolle, mutta tehtävä muutettiin, kun ilmatiedustelu sai tiedon neuvostokoneista.

Sovelius saavutti 257 sotalennolla 12½ ilmavoittoa.

Venäläiskonetta ohjasi nuori luutnantti. Hänen vaiheistaan Naumasella on Utin helikopterikillan tekemä nelisivuinen artikkeli. Lentäjä menehtyi muutaman päivän päästä alas ampumisesta Kuusankosken parantolassa. Hän on haudattuna Kuusankosken hautausmaan kulmaukseen, ja vaatimaton hautapaikka ei ollut yleisessä tietoisuudessa. Myöhemmin lentäjän veljenpoika vaimoineen on käynyt haudalla ja maan suurlähetystö on pitänyt siellä muistotilaisuuden.

Tapauksesta on kerrottu Helikopterikillan Roottori-lehdessä 4/2011 ja 1/2012 Jukka Vesenin artikkeleissa.

Paavo Naumanen pitää Taavetin Kauppa-Aittaa, jossa kannattaa poiketa ostoksilla ja kuuntelemassa juttuja.

– Luumäeltä haluaisin esitellä vierailijoille linnoituksen, joka on vuodelta 1780 ja jossa on pidetty historiaan liittyviä näytelmiäkin, sekä Kotkaniemen, presidentti Svinhufvudin kodin, jota on kunnostettu isolla rahalla.

Yhdysmies kertoo lähitulevaisuudessa erillisessä jutussa tässä mainitusta punatähtihävittäjän pudotuksesta Pätärilässä.

Paavo Naumanen

Reservin kapteeni

Syntynyt Luumäen Taavetissa

Liikkeenharjoittaja Taavetin Kauppa-Aitassa

Leski, neljä lasta

Harrastaa sotahistoriaa, musiikkia, valokuvausta ja reserviläistoimintaa

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Paavo Naumanen on Luumäen reserviupseerikerhon ideologiaupseeri.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen