Siirry pääsisältöön

Lappeenrannan Upseerikerho sulki ovensa – ”Parasta olisi, jos ravintolatoiminnalle löytyisi jatkaja”

Lappeenrannan perinteikästä Upseerikerhoa ja sen ravintolatoimintaa pyörittänyt Upseerikerho ry on päättänyt lopettaa toimintansa. Upseerikerhotalon ovet menivät kiinni viime vuoden lopussa, ja yhdistyksen hallitus on valtuutettu jättämään konkurssihakemuksen Etelä-Karjalan käräjäoikeuteen.
Oikeus määrännee yhdistykselle pesänhoitajan, jonka tehtävänä on selvittää varata ja velat.
Toiminnanjohtaja Hannu Hyppönen kertoo, että kaikki tiloja koskevat varaukset on peruttu eikä uusia oteta. Upseerikerho on ollut suosittu paikkaa esimerkiksi hääjuhlille ja merkkipäivien vietolle. Siellä on järjestetty myös kokouksia ja esitelmiä.
Lappeenrannan kaupunki lahjoitti Upseerikerhon rakennuksen yhdistykselle vuonna 2018. Lahjakirjan ehtojen mukaan yhdistys ei saa luovuttaa vuodelta 1890 peräisin olevaa puurakennusta eteen päin, joten se palautuu kaupungille. Yhdistys ehti tehdä rakennukseen korjaustöitä.

Upseerikerhon ravintolatoiminnan ajoivat vaikeuksiin ensin korona ja sitten hintojen ja kustannusten nousu. Kun korona hellitti, toimintaa ei saatu kannattavaksi.
Some-kanavilla on jonkin verran esitetty huolta Upseerikerhon arvokkaasta irtaimistosta ja sen kohtalosta.
-Taide- ja perinne-esineistön omistaa enimmältä osin Uudenmaan Rakuunarykmentin Säätiö, kertoo Hyppönen.
Toistaiseksi esineistö on Upseerikerholla. Jatko riippuu Hyppösen mukaan siitä, mitä kaupunki tekee.
-Kaupunki on viestinyt, että ei ole mikään kiire ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin esineiden pois siirtämiseksi. Ylläpidämme lämmön, veden, paloilmoittimet sekä valvonta- ja hälytyslaiteet. Myös vartiointi toimii. Esineet ovat yhtä turvassa kuin tähänkin asti, Hyppönen sanoo.

Nähtäväksi jää keväämmällä, pyytääkö kaupunki tarjouksia ja löytyykö ravintolatoiminnalle jatkajaa.
Esineistön suhteen Hyppösen mielestä paras vaihtoehto olisi, jos kokoelma säilyy Upseerikerholla. Tulisi uusi toimija, joka arvostaa rakennusta, sen historiaa, tarinoita ja perinteitä ja pyörittää ravintolaa.
Toinen vaihtoehto olisi, että talossa on muuta kuin ravintolatoimintaa, joskin se on Hyppösen mielestä varsin haasteellista sekin.
Yksi mahdollisuus olisi, että rakennuksesta osa olisi ravintolana, ja osa esimerkiksi museona.
-Neljäs vaihtoehto on, että jatkajaa ei löydy, eivätkä esineet voisi olla siellä ja ne pitäisi siirtää pois. Tällaiset skenaariot itselläni tuli mieleen, Hyppönen summasi.

Upseerikerhon tulevaisuus ratkenne kuluvan vuoden aikana. Tilanne on sikäli haastava, että tyhjillään ja vailla toimintaa on kaupungissa muitakin arvokkaita rakennuksia.

Hyppönen huomauttaa vielä, että historian, perinteiden ja kulttuurin ylläpitäminen on nyt voimakkaasti yhdistysten ja vapaaehtoisten yksityishenkilöiden vastuulla. Valtion ja kunnan soisi osallistuvan tähän omilla resursseillaan, koska niille tarvittavat panostukset ovat sittenkin suhteellisen pieniä.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Tiikerintalja kuuluu Upseerikerhon arvokkaaseen esineistöön. Kuva Kari Qvist.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen