Siirry pääsisältöön

Kiinnostaako koulutus – vaikka ampuminen? Mukaan pääsee helposti

Monella reserviläisellä on inttiajoista vierähtänyt vuosia, ja samalla viimeisistä kosketuksista ampumiseen. Joku varusmiespalvelusta odottava nuori haluaisi ehkä ennakkotuntumaa ampuma-aseisiin.

Voisiko lähteä kokeilemaan? Miten pääsee radalle, tarvitaanko mitä lupia, ja entä jos on orpo olo ensikertalaisena huippujen keskellä?

– Mukaan vaan, kannustaa valmiuspäällikkö Ville Hautamäki Maanpuolustuskoulutuksen Kaakkois-Suomen piiristä.

Ampumakoulutukseen pääsyn edellytyksenä on 18 vuoden ikä.

Pistooliammuntaa on tarjolla pääsääntöisesti kerran viikossa. Voi olla täysin aloittelija, jonkin verran harjaantunut taikka jo kokenut. Tasoryhmiä on kolme. Tasoryhmät muokataan sen perusteella, ketä tulee paikalle. Koulutuskalenterissa ammuntojen kohdalla olevat numerot määrittävät hieman sitä, minkä tasoisia ammunnat ovat. Jos numeroita on useampia, ryhmiä voidaan varioida ammuntojen sisällä, Hautamäki selvittää.

-Tervetuloa kaikki vähintään 18-vuotiaat. Kaikki opetetaan kädestä pitäen.

Kursseille, myös ampumatoimintaan pääsee ilmoittautumaan, kun luo ensin itselleen tunnukset MPK:n järjestelmään sivujen ohjeiden mukaan. Sitten vain tutkimaan koulutuskalenterista itselleen mielenkiintoinen kurssi, ja ilmoittautumaan. Hereillä kannattaa olla noin kuukautta ennen kurssin tapahtuma-ajankohtaa. Ilmoittautuminen ei edellytä mitään jäsenyyttä, eikä esimerkiksi aseenkantolupia osallistujalta tarvita.

-Kurssille hyväksymisestä ilmoitetaan hakijalle, ja annetaan ohjeita. Kurssin johtaja lähettää kirjeen, jossa kerrotaan, mitä tapahtuu, missä tapahtuu ja kuinka pitää valmistautua.

Radalla läsnä on koko ajan MPK:n henkilöitä, jotka ohjaavat toimintaa. Kukaan ei pääse laukaisemaan asetta, ennen kuin on käynyt koulutuksen. Siinä varmistetaan, että ampuja ymmärtää mitä tekee, osaa tehdä mitä pitää, ja vasta sen jälkeen pääsee ampumaan.

-Meidän ammunnoissa ei naureskella, jos jonkun käsi tärisee, ja suurella osallahan enemmän ja vähemmän tärisee. Ampujia on eri tyyppisiä, ja osaamistasoja on erilaisia. Sen takia meillä on eri tasoryhmiä. Aloittelijaa ei panna samaan tasoryhmään huippuampujan kanssa.

Hautamäen mukaan ampumatapahtumasta on pyritty rakentamaan kaikille miellyttävä tapahtuma, ettei kenellekään jää negatiivisia fiiliksiä.

Ampumatapahtumasta on pääsääntöisesti peritty 25 euron maksu, mutta esimerkiksi koko päivän kestävässä tapahtumassa Taipalsaarella maksu voi olla korkeampi. Maksuista on aina kerrottu ilmoittautumisen yhteydessä, ja ne kattavat vain kuluja.

-Omia eväitä kannattaa ottaa esimerkiksi ilta-ammuntoihin Muukkoon, vaikka kahvia termospulloon. Eväitä on kiva napostella ampumisen lomassa. Koko päivän kestäviin tapahtumiin on järjestetty ruokailu, ja se on huomioitu kurssimaksussa. Kurssimaksu kattaa myös vakuutuksen, aseen käytön ja ampumatarvikkeet.

MPK järjestää ampumaleirin Taipalsaarella 21. toukokuuta. Kyseessä on tapahtuma, jossa koulutetaan ja ammutaan puoli päivää pistoolilla ja toinen puoli MPK-kiväärillä. Välissä on lounas.

Monipuolista tarjontaa

MPK:n koulutustarjonta on paljon muutakin kuin ampumista ja sotilastaitoja. On esimerkiksi selviytymis- eli eloonjäämistaitoja, suunnistusta, kyberturvallisuutta, arjen turvallisuutta, selviytymistä sähköttä, maastotaitoja, vesillä liikkumisen taitoja meloen ja kuntotestiä. Erikseen naisille on ampumista ja sotilaan perustaitoja, ja nuorille inttiin tutustumista.

Viime vuoden loppupuolella Lappeenrannassa järjestettiin info- ja rekrytointitilaisuus vapaaehtoiseen maanpuolustukseen liittyen. Vastaava on Hautamäen mukaan todennäköisesti tulossa Etelä-Karjalaan vielä syksyllä lokakuun tienoilla. Siellä on mahdollista tutustua eri reserviläisjärjestöjen toimintaan.

MPK eli Maanpuolustuskoulutusyhdistys ja Puolustusvoimat ovat strategisia ja operatiivisia kumppaneita. Niiden yhteistoiminta on tiivistynyt. MPKn tehtävänä on kouluttaa ja tuottaa osaamista paikallisjoukoille.

-MPKn kursseilla voi hankkia osaamista ampumisen ja erilaisten yksilöosaamisten taidoissa sekä johtamistaidoissa.

Kursseilla hankitut valmiudet on mahdollista huomioida kertausharjoituksissa, kun henkilöitä valitaan eri tehtäviin.

-Kun on mukana meidän toiminnassa, sitä kautta on mahdollista päästä vapaaehtoisiin harjoituksiin, ja jossain vaiheessa voi saada sijoituksen paikallisjoukkoihin. Kertausharjoituksiin pääsy ei kuitenkaan ole automaatio.

Paikallispataljoona harjoittelee Etelä-Karjalassa maaliskuussa.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Kuva: Sari Pöyhönen / Puolustusvoimat / Maasotakoulu

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen