Siirry pääsisältöön

Vapaus kalliimpi mitään muuta – Talvisodan muisto Uukuniemellä

Talvisodan päättymisen muistotilaisuudessa Uukuniemellä todettiin sodan uhan yhdistäneen Suomen kansan - ja nyt myös ukrainalaiset.

Kun ensimmäiset talvisodassa kaatuneet miehet haudattiin Etelä-Karjalan pohjoispäässä Uukuniemellä joulukuussa 1939, otsikoi paikallislehti Parikkalan Sanomat tapahtumaa sanoilla: Vapaus on kalliimpi mitään muuta.
– Vapaus on arvokkaimpia elämän lahjoja. Ulkonainen vapaus, sisäinen vapaus ja ne arvot, jotka tätä kaikkea pitävät yllä, puhui sotilaspastori Erkki Lemetyinen talvisodan päättymisen muistotilaisuudessa 13.3.2022 Uukuniemen sankarihaudoilla.
Sankarit muistetaan, vaikka heidän 206 hautakiveä olivat nyt paksun lumikerroksen peitossa.
Talvisota päättyi 82 vuotta sitten. Poliisin reserviläiset ja paikalliset reserviläiset ovat järjestäneet muistotilaisuuden Uukuniemellä vuodesta 1990 lähtien.
Tapahtumaa on ollut organisoimassa alusta alkaen reservin sotilasmestari Harri Kylliäinen, jonka johdolla perustettiin myös Talvisodan veteraanien uukuniemeläinen perinneosasto.
– Alussa jäseniä oli 6, nyt 94, kertoi Kylliäinen kirkonmäellä autostaan. Liikuntarajoitteiden vuoksi hän ei enää osallistu lippujoukkueeseen, mutta toimittaa aina siihen osallistuville tarvikkeita.
Viime aikojen tapahtumista Ukrainassa Kylliäinen totesi, että kehitys oli arvattavissa Vladimir Putinin tultua valtaan.
– Putin tähtää suur-Venäjään.

Kunniavartiossa seisoivat reservin ylikersantti Matti Ropponen ja reservin korpraali Katariina Tuominen.

Suojeluskuntavarusteissa rintamalle

Joensuusta Uukuniemelle tulleella sotakamreeri Rauno Suhosella olisi ollut 13. maaliskuuta viisi tilaisuutta.
– Uukuniemen valitsin ilman muuta ja toinen käyntikohde on Pohjois-Karjalan puolella, suojeluskuntaupseerin puvussa ollut Suhonen kertoi.
Hän on pitkä mies, 193-senttinen, joten sarkahousut eivät olleet autenttiset, vaan ne on pitänyt teettää.
– Tällaisessa varustuksessa isäni Viljo ja moni muu lähti talvisotaan. Valtiolta säästyi rahaa, kun kamppeet olivat omasta takaa.
Suhonen ei ole sanojensa mukaan koskaan tuudittautunut ajatukseen jatkuvasta rauhan tilasta. Nyt Venäjän toimet huolestuttavat.
Huoli oli luettavissa myös tilaisuuden väkimäärästä, joka oli aiempia vuosia paljon suurempi.

Kurimuksesta toiseen

Sotilaspastori Lemetyinen kertasi, miten yksi huoli on vaihtunut toiseen.
– Ihmisten harras toive on ollut päästä normaaliin elämänmenoon maailmanlaajuisen pandemian kurimuksesta. Valtiovallan taholtakin on tullut rohkaisuja ihmisille, että kyllä tästä selvitään ja pidetään toisistamme huolta.
Lemetyinen totesi, että rauhan ja isänmaamme vapauden ylle on tullut huolestuttavaa epävarmuutta.
– Talvisota yhdisti eri tavalla ajattelevat kansalaiset. Tänään tilanne näyttää samansuuntaiselta kun katsotaan Ukrainan tilannetta. Ymmärrys isänmaasta on saanut uutta ulottuvuutta.
Tilaisuus jatkui kirkossa, jossa puhunut prikaatinkenraali Antti Lehtisalo totesi muun muassa, että kun tätä nykyä koulutetaan vuosittain 50 000 vapaaehtoista maanpuolustukseen, on määrä tarkoitus tuplata.

Teksti ja kuvat: Auli Terävä

Reservin majuri Otto Smolander ja suojeluskuntapukuun sonnustautunut sotakamreeri Rauno Suhonen ehtivät vaihtaa kuulumisia Uukuniemen kirkkomäellä ennen muistotilaisuuden alkua.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Lippujoukkuetta komensi reservin kapteeni Kimmo Wetterstrand.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen