Siirry pääsisältöön

Valtioneuvos Riitta Uosukainen: Pakotettu hiljaisuus Lotta-järjestöstä on päättynyt

Lotan päivää vietettiin 12.5. Lappeenrannan Lotta-patsaalla aurinkoisessa säässä ja muutenkin mukavissa tunnelmissa Etelä-Karjalan Lotta Svärd -perinneyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa.

Kahvikanttiinissa seisoi kahvia kaatamassa imatralainen Liisa Lääperi, 95, joka on palvellut järjestöä pikkulottana.

-Olisin päässyt ”oikeaksi lotaksi” samana vuonna kun sota päättyi, Lääperi kertoi.

Hän on kotoisin Vuokselasta, mutta oli evakossa Ähtärissä. Siellä hän oli päivät töissä kaupassa. Pikkulottana tehtävänä oli muun muassa merkata ja luetteloida evakoiden tavaroita, joita tuli Karjalasta.

-Olen käynyt vanhalla kotiseudullani, mutta nyt ei sinne tee mieli, Lääperi totesi.

Hän lausui myös tervehdyssanat tilaisuuden aluksi, ja oli laskemassa kukkia.

Hämmästyttävä järjestö

Puheen piti valtioneuvos Riitta Uosukainen. Hän hämmästeli sitä, kuinka lyhyessä ajassa Lotta Svärd -järjestö kasvoi yli 200 000 jäsenen organisaatioksi, joka hoiti sotien aikana merkittävän osan muun muassa armeijan viestinnästä, ilmavalvonnasta, muonituksesta, varustehuollosta ja kaatuneita koskevista järjestelyistä.

Kun järjestö määrättiin Neuvostoliiton vaatimuksesta 23.11.1944 lopetettavaksi ”fasistisena järjestönä”, vaatimuksessa on samoja sävyjä, kuin mitä nyt Venäjä käyttää Ukrainaa koskien.

Vaikka lottapuvun ja jopa kahvikupit olisi pitänyt hävittää, niitä kuitenkin pantiin säilöön. Riitta Uosukainen oli tuonut tilaisuuteen Enson lottien leimalla varustetun kahvikupin, yhden harvoista säilyneistä. Se oli hänen vierellään todistuksena siitä, ettei Lotta-aatetta saatu sammutettua edes vaikenemisen vuosina.

Kun Neuvostoliitto romahti, myös lotista tuli vähitellen salonkikelpoisia, ja pakotetun hiljaisuuden aika päättyi. Lotta Svärd perinnetyö oli alkanut jo 1980-luvulla, ja merkittävä tapahtuma oli 13.9.1991,kun tasavallan presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto olivat läsnä Lotta Svärdin 70-vuotisjuhlassa.

Uosukainen mainitsi hyviksi ja edelleen päteviksi lottien kultaisista säännöistä ”vaadi aina enin itseltäsi”, sekä ”ole hyvä!”.

Valtioneuvos Riitta Uosukainen toi puheensa rekvisiitaksi Enson lottien kahvikupin.

Jäseneksi voi liittyä

Tilaisuuden valoisuutta lisäsi laulutervehdys, jonka toivat Kimpisen musiikkiluokan lapset, johtajanaan opettaja Elina Lamberg-Miettinen. Loppusiunauksen piti rovasti ja veljespappi Jorma Taipale.

Etelä-Karjalan Lotta Svärd -perinne ry on perustettu 1997. Yhdistyksen tarkoitus on ylläpitää Lotta Svärd -järjestön ihanteita, säilyttää lottien muisto ja henkinen perintö sekä levittää maanpuolustustietoutta. Uusia jäseniä otetaan ja hyväksytään hallituksen kokouksissa ilmoittautumisen perusteella. Jäseneksi innostetaan esimerkiksi sellaisia naisia ja miehiä, joilla on ollut suvussaan lottia tai pikkulottia.

Yhdistyksen tärkein vuosittainen tapahtuma on Lotan päivän juhla toukokuussa. Järjestön edustajat lottapuvussa ja lipun kanssa osallistuvat lottien ja pikkulottien hautajaisiin, jos omaiset sitä toivovat.

Yhteystiedot puheenjohtaja Heidi Huuskonen, heidicatherina.huuskonen@gmail.com ja rahastonhoitaja Eeva Karikoski, eevakaarina.karikoski@gmail.com.

Kukkien lasku Lotta-patsaalle.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen