Siirry pääsisältöön

Tuomas Gerdtin muistomerkki paljastettiin Kansallisena Veteraanipäivänä Lauritsalassa

Lauritsan Tuomas Gerdt-nimikkopuisto sai osana Kansallisen Veteraanipäivän juhlallisuuksia Ritarin muistomerkin. Se on Lappeenrannan Tilsalasta paikalle tuotu Salpalinjan panssariesteen kivi. Muistomerkki paljastettiin juhlallisessa tilaisuudessa keskiviikkona 27.4. Tilaisuutta juhlistivat muiden muassa Gerdtin joukko-osaston  JR7:n lippu, kadettien kuoro sekä Rakuunasoittokunta.

Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen huomautti tervehdyksessään, että vaikka Gerdt oli poikkeuksellisen kyvykäs sotilas, hän ei ihannoinut sotaa, ja suhtautui viholliseenkin inhimillisesti.
– Hän ei korostanut omia tekojaan. Tuomas Gerdt painotti olleensa yksi sotilas muiden joukossa. Tätä hänen periaatettaan kunnioittaen en hänen sodan ajan tekojaan esiin ota, Kivinen totesi tervehdyksensä alussa.

Kivinen kertoikin sen sijaan Gerdtin luonteenpiirteistä, joita olivat esimerkillisyys ja vastuuntunto niin sodan kuin rauhan aikana. Hän ei korostanut itseään, vaan antoi arvon kanssaihmisillekin.
Ihmisiä oli saapunut runsaasti seuraamaan tilaisuutta kauniissa kevätsäässä. Yleisö koostui seniori-ikäisistä juhlavaatteissaan, keski-ikäisistä ulkoilukamppeissa, sotilashenkilöistä univormuissa sekä muun muassa koululaisista polkupyörineen.

Muistomerkki seisoo nyt jalustallaan viimeisen elossa olleen Mannerheim-ristin ritari kapteeni (res) Tuomas Gerdtin kunniaksi vuonna 2021 nimetyssä Tuomas Gerdtin puistossa Lauritsalan kaupunginosassa. Gerdt asui Lauritsalassa ja teki siviilityöuransa Kaukaan tehtailla.

Muistomerkin paljastivat Maasotakoulun johtaja eversti Sami-Antti Takamaa, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joonas Grönlund ja Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Sanna Koskenranta.
Kiven muistolaatasta on vastannut Maasotakoulu. Siihen on Mannerheim-ristin lisäksi kaiverrettu ”Kaiho Tuomas Albin Gerdt” sekä ”Suomen puolesta muiden puolesta sen aina tekisin”. Muistolaatan teksti on sovittu yhdessä Tuomaksen omaisten kanssa.
Tilaisuudessa kuultiin ensiesityksenä Ilmavoimien majuri Joni Pirisen esittämänä hänen kirjoittamansa runo Gerdtistä. Runon Viimeinen voi lukea Maasotakoulun sivulta.

Tilaisuus päättyi Rakuunasoittokunnan ja kadettikuoron esittämään ”Veteraanin iltahuutoon”, joka kuunneltiin seisten. Useimmat ottivat myös lakin päästään.

Vuonna 2020 kuollut Gerdt oli Mannerheim-ristin ritari numero 95 ja 191 ritarista viimeinen elossa ollut. Taistelulähettialiupseerina JR7:ssä palvellut Gerdt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 1942. Nimityshetkellä Gerdt oli sotilasarvoltaan kersantti.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen ja ympäristösuunnittelija Anne Veijovuori halusivat tarkoituksella jättää muistokiven päälle sammalta.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen