Siirry pääsisältöön

Taipalsaarella harjoiteltiin panssarikolonnan tuhoamista ohjuksilla ja miinoilla – MPK tuplaa vapaaehtoisharjoitukset 

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK on kaksinkertaistamassa kurssivuorokaudet tänä vuonna.

Taipalsaarella puolustusvoiminen harjoitusalueella liikkuu “panssarivaunu”. Kaksimiehisestä ohjuspartiosta joutsenolainen Kimmo Kauhanen kertoo maalina olevan vaunun suunnan ja etäisyyden. Helsingistä saakka tullut Mika Karkia tähtää ja laukaisee olalta NLAW-lähipanssaritorjuntaohjuksen.

-Osuma, kertoo harjoitusohjuksen ääni.

Kyse on simulaatiosta. Vaunua markkeeraa pakettiauto, jonka kylkiin on asennettu anturit. Oikeilla ohjuksilla täällä ei sentään ammuta.

Karkia kertoo tässä välissä, että hänen sukujuurensa ovat Parikkalassa, ja hän on syntyisin Lappeenrannasta sekä asunut Imatralla.

Viuhkapanoksen asettaminen on tarkkaa puuhaa.

Meneillään on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen vapaaehtoinen harjoitus huhtikuussa, ja aiheena Jääkärijoukkueen taisteluvälineet. Koulutusrasteilla käydään läpi panssarintorjuntaa, miinoja ja panoksia. Toisena harjoituspäivänä on perinteisempi ampumispäivä MPK-rynnäkkökiväärillä ja pistoolilla.

Harjoituksen juonena on pysäyttää vihollisen panssarivaunut, tuhota niitä sekä suojata omaa toimintaa, sekä lopulta irtautua. Toimintaa, jota olemme nähneet myös Ukrainan sotanäyttämöllä. Myös mainitut ruotsalais-brittiläiset NLAW-ohjukset ovat osoittautuneet siellä tehokkaiksi. Yhden ohjuksen hinta on noin 20000 euroa. Simulaattorilla harjoittelu on siksi erittäin kustannustehokasta.

Ohjusrastilla, kuten muillakin koulutusrasteilla toimintaa hierotaan rauhassa parin tunnin ajan, niin että tähtäys ja laukaisu ovat lihas- ja koordinaatiomuistissa. “Panssarivaunu” ajelee harjoitusalueen hiekkauralla edes takaisin kymmeniä kertoja.

-Kyseessä on uusi jalkaväen panssarintorjunta-ase, jonka järkevä toimintamatka on 600 metriä, kertoo kouluttaja Ari Kahrola.

Kaveri pyysi mukaan

Toisella rastilla lappeenrantalainen Jose Brisk, 26, asentaa kylkipanosta ja tähtäilee sen vaikutussuuntaa. Hän lähti viikonloppuharjoitukseen lappeenrantalaisen kaverinsa Aleksi Tuomenoksan houkuttelemana.

-Kaveri oli ensin ilmoittautunut, ja laittoi sitten viestiä, että lähde mukaan. Laitoin hakemuksen, ja täällä sitä nyt ollaan, Brisk kertoo. Hän lisää, että on mukavampaa, kun on tuttuja mukana.

-Omasta armeija-ajastani on kuutisen vuotta. On se hyvä vähän kerrata, mitä siellä käytiin läpi, jos tietoja vaikka joskus tarvitsee. Ehkä kurssille hakeutumiseen himpun verran vaikutti myös maailman tilanne.

Brisk odottaa kurssilta, että perusasiat palautuisivat mieleen, että jokainen osaa itsenäisesti toimia. Uutena asiana hänelle on NLAW ja sen käsittely.

Tuomenoksa odottaa vanhojen taitojen verestelyä.

-Tuolla lumihangessa pyöriminen on paras tapa viettää viikonloppu, Tuomenoksa heittää huumorilla.

Reserviläiset Jose Brisk ja Aleksi Tuomenoksa haluavat kurssilla verestää intissä opittua sekä kokeilla uutta kalustoa.

Eräänä tavoitteena MPK:n lähiaikojen kursseille on kouluttaa lisää koulutustaitoisia reserviläisiä. Kouluttajille on ilmeinen tarve, sillä MPK:n tavoitteena on tuplata tänä vuonna harjoitusvuorokaudet.

Toiminnanjohtaja Antti Lehtisalon mukaan alun perin tälle vuodelle oli suunniteltu 48000 harjoitusvuorokautta, mutta Venäjän hyökättyä Ukrainaan määrä päätettiin nostaa sataan tuhanteen harjoitusvuorokauteen. Tähän on saatu valtiolta kolmen miljoonan euron lisärahoitus, jota on tarkoitus käyttää muun muassa koulutus- ja majoitustilojen vuokriin sekä kouluttajien matkakorvauksiin.

MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo toivoo lisää kouluttajavoimaa.

-MPK:lla on kolme tuhatta vapaaehtoista kouluttajaa. Nyt mietitään koko ajan, että miten rekrytoitaisiin lisää. Yksi vaihtoehto on järjestää ylimääräinen valtakunnallinen kouluttajakurssi.

Lehtisalo vetoaa myös tällä hetkellä toimiviin vapaaehtoisiin kouluttajiin, että he voisivat tänä vuonna vielä venyä. Tämä ei ole helppoa, koska samoja kouluttajia on myös Puolustusvoimien kertausharjoituksissa, ja ihmisillä on myös perheet ja harrastukset.

-Olen aika toiveikas, kun tietää, miten ihmiset kokevat tämän tilanteen ja maanpuolustuksen arvostuksen.

Käytännössä harjoitusvuorokausien tuplaaminen onnistuu kursseja kasvattamalla, koska aikataulut ja paikat on jo lyöty tältä vuodelta lukkoon.

-Joissain tapauksissa kaksipäiväinen kurssi voidaan pilkkoa kahdelle osanottajajoukolle, mutta myös uusia kursseja on tulossa jonkin verran.

MPK:n kurssit on koordinoitu Puolustusvoimien kanssa ja sovitettu sen tarpeisiin muun muassa paikallisjoukkojen kehittämiseksi. Vaikka MPK:n antama koulutus on vapaaehtoista ja siihen hakeudutaan itse, siitä saa yleensä kertausharjoitusvuorokausia ja se voi vaikuttaa sijoituksiin reservissä.

Yhtenä pullonkaulana MPK:lla on tämänhetkinen lainsäädäntö, joka ei salli Puolustusvoimien materiaalien käyttöä kovilla ampumatarvikkeilla. Lain muuttamisesta on Lehtisalon mukaan olemassa tahtotila, mutta lainsäädäntö vie aina oman aikansa.

Tällä hetkellä MPK  käyttää ammunnoissa omia kertalaukeavia reserviläiskivääreitä, joita niitäkin ollaan hankkimassa lisää.

Etelä-Karjalassa on Lehtisalon mukaan pitkät perinteet MPK:n, Puolustusvoimien ja reserviläisjärjestöjen yhteistyöllä, ja kaakonkulmalla on lisäksi joukko-osastot.

-Yhteistyö ja käytänteet ovat muodostuneet hyviksi. Olen kiitollinen, että yhteistyö on viety pitkälle, ja vapaaehtoistoimijoita on ollut riittävästi.

MPK:n kursseille pääsee ilmoittautumaan, kun ensin luo itselleen tunnukset MPK:n järjestelmään sivujen ohjeiden mukaan. Sitten voi tutkia koulutuskalenterista itselle sopivan ja mielenkiintoa herättävän kurssin, jolle voi ilmoittautua. Hereillä kannattaa olla noin kuukautta ennen kurssin tapahtuma-ajankohtaa.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

"Panssarivaunu" sai osuman, ilmoittaa ohjussimulaattori.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen