Siirry pääsisältöön

Maanpuolustuksen ja reserviläisten yhdistyksiin paljon uusia hakemuksia myös Etelä-Karjalassa – Kurssit täyttyvät

Venäjän harjoittama uhkaava käytös ja lopulta hyökkäys naapurimaahansa Ukrainaan on saanut aikaan jäsenhakemusten tulvan vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestöihin. MPK:n kurssit täyttyvät.

Venäjän harjoittama uhkaava käytös ja lopulta hyökkäys naapurimaahansa Ukrainaan on saanut aikaan jäsenhakemusten tulvan vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestöihin. Myös huoli koronasta on hieman hellittänyt

Reserviläisliitto on kertonut maaliskuun alussa 3500 jäsenhakemuksesta, ja Reserviupseeriliitto 500 hakemuksesta.

-Sen jälkeenkin hakemuksia on tullut paljon, mutta ei ihan alkuvuoden tahtiin, kertoo Reserviläisliitosta tiedottaja Antti Pynttäri.

Ikähaitari Reserviläisliiton jäsenhakemuksissa on laaja, 1950-luvulla syntyneistä 1990-lukulaisiin. Nuoren polven mukaantulo ilahduttaa. Myös naisia on entistä enemmän, selvästi yli 10 prosenttia, Pynttäri kertoo.

Pynttärin mukaan liitosta on lähtenyt useampia tiedotteita, joissa kannustetaan yhdistyksiä ottamaan uudet jäsenet heti mukaan aktiiviseen toimintaan.

Yhdistyksiä on muistuteltu siitä, että nyt on tosi tärkeä hetki olla yhteydessä uusiin jäseniin, aktivoida heitä ja kutsua mukaan toimintaan sekä muutenkin järjestää enemmän toimintaa paikallistasolla.

Reserviläisliito järjestää myös webinaareja, esimerkiksi väestönsuojelusta sekä Selviydy 72-konseptista. Lisäksi Reserviupseeriliiton kanssa järjestetään webinaari huhtikuussa sekä seminaari toukokuussa aiheena Nato.

Reserviupseeriliittoon uusia jäsenhakemuksia oli helmikuun alun ja maaliskuun lopun välillä lähes 750, mikä on neljä kertaa enemmän kuin vastaavina ajanjaksoina aikaisemmin.

Normaalia isommat hakemusmäärät näkyvät myös paikallisesti Etelä-Karjalassa, kertoo Reserviläispiirin ja Reserviupseeripiirin toiminnanjohtaja Veijo Immonen.

Esimerkiksi Lappeenrannan reserviläisiin on alkuvuonna liittynyt jo 40 uutta jäsentä ja Joutsenon yhdistykseen 8 sekä Lauritsalan 25, Imatralle 17 ja muihinkin useampia. Myös Reserviupseerien yhdistyksiin on liittyjiä alkuvuonna tullut.

Reserviläisiä suunnistamassa. Kuva Reserviläisliitto.

Yhdistyksiin liittyminen tapahtuu kätevästi Reserviläisliiton ja Reserviupseeriliiton sivujen kautta. Etelä-Karjalan Maanpuolustuksen Tuki-yhdistykseen voi liittyä niinikään netissä. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea maakunnan reserviläistoimintaa. Myös yritysjäsenet ovat tervetulleita. Yhdistys ottaa vastaan lahjoituksia ja testamenttilahjoituksia. Niistä voi olla yhteydessä toiminnanjohtaja Veijo Immoseen.

Lappeenrannan Maanpuolustusnaiset-yhdistykseen on alkuvuonna tullut 17 jäsenhakemusta, kun jäsenmäärä ennestään oli 36, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Keskitalo. Yhdistykseen liitytään Maanpuolustusnaisten liiton sivujen kautta. Etelä-Karjalassa toimiin myös Etelä-Karjalan Rajaseudun Maanpuolustusnaiset. Molemmat kuuluvat Maanpuolustusnaiset Kaakkois-Suomen piiriin.

Keskitalon mukaan lisää aktiviteetteja on jo ryhdytty suunnittelemaan, ottaen huomioon jäsenmäärän lisäys kolmanneksella uusia jäseniä. Heitä on kaiken ikäisiä.

-Kevään aikana jalkaudutaan Lappeenrantaan ja pidetään myös tiedotustilaisuus yhdistyksen toiminnasta sellaisille, jotka haluavat liittyä. Uusille jäsenille pidetään yhdessä vanhojen jäsenten kanssa tapaaminen huhtikuussa. Syksyksi on suunnitteilla koulutusta.

Kurssit täyttyvät

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseista esimerkiksi monet ampumatapahtumat ovat jo täynnä. Tulijoita muillekin kursseille on ollut tavallista enemmän. Valmiuspäällikkö Ville Hautamäki MPK:n Kaakkois-Suomen piiristä arvioi, että Ukrainan kriisin lisäksi vaikutusta on sillä, että koronatilanne on muuttunut eri tyyppiseksi kuin aikaisemmin. Ihmiset tohtivat lähteä paremmin osallistumaan.

-Ampuma-, tarkka-ampuja ja pioneeripuolella on aika lailla täyttä, Hautamäki kertoo.

MPK:lle on Hautamäen mukaan tullut toiveita lisätä kurssitarjontaa ja –paikkoja. Jossain määrin tähän pysytään vastaamaan. Kurssit kuitenkin suunnitellaan yleensä vuodeksi kerrallaan, ja silloin varataan paikat, kalusto ja kouluttajat.

-Toimijoilla on perheet, ja he käyvät palkkatyössä. Sama pooli toimii osittain Puolustusvoimien kertausharjoituksissa. Kurssien kanssa viikonloput ovat aika lailla täynnä. Koulutusvolyymiä eli kursseille osallistuvien määrää on sinänsä jo lisätty puolella aikaisempaan.

Ampumakurssit ovat aika lailla täynnä. Kuva Reserviläisliitto.

Hautamäki muistuttaa, että yhden kurssin osanottajamäärää ei voi kuitenkaan rajattomasti lisätä, että koulutus säilyy mielekkäänä.

MPK:n kursseille ilmoittaudutaan sen koulutuskalenterin kautta. Kalenteriin löytyy linkki Yhdysmiehen sivuilta.

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Reserviläisnaisia koulutuksessa. Kuva Reserviläisliitto.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen