Siirry pääsisältöön

Rajamuseo järjestää korkeatasoisen luentosarjan Imatralla loka-marraskuussa

Rajamuseo järjestää loka-marraskuussa viisiosaisen luentosarjan teemalla Rajavartiolaitos sodassa ja rauhassa. Luentosarja toteutetaan Imatralla yhteistyössä paikallisen Virta-opiston kanssa, ja luennoille on vapaa pääsy.

Rajamuseon museomestari Jani Loijas aloittaa luentosarjan torstaina 19.10. Sen jälkeen marraskuun neljänä torstaina päästetään ääneen vierailevat luennoitsijat, jotka ovat 1920–40 -luvuille sijoittuvien aiheidensa erinomaisia asiantuntijoita.

Loijaksen luento ”Jottei aamu vainon viestejä toisi” – Itärajan vartijat 1920-luvulla Kannakselta Petsamoon käsittelee Rajavartiolaitoksen ensimmäisiä toimintavuosia ja kertoo rajavartijoiden edesottamuksista pitkällä itärajalla. Karjalan kannakselta Petsamoon saakka ulottunut Neuvostoliiton vastainen raja oli rajavartijalle tapahtumarikas ja välillä varsin vaarallinenkin työpaikka.

2.11. sotahistorian professori Martti Turtola keskittyy luennossaan yhteen henkilöön ja hänen tekemisiinsä. Luento kantaa nimeä Rajavartiolaitoksen tuntematon päällikkö, jääkärikenraali Wiljo Einar Tuompo. Jääkäritaustainen Tuompo nimitettiin Rajavartiolaitoksen historian toiseksi päälliköksi 1930-luvulla. Tuompo kehitti Rajavartiolaitosta sodan uhan kasvaessa ja kunnostautui sotavuosina, mutta joutui sotien jälkeen pakenemaan Ruotsiin. Useista toisen maailmansodan suomalaisupseereista kirjoittanut Turtola kutsuu Tuompoa talvisodan tuntemattomaksi sankariksi.

9.11. puheenvuoron saa Kotkassa sijaitsevan Merivartiomuseon tutkija Vilma Lempiäinen. Hän keskittyy luennossaan Pirtusodasta pulavuosiin – merivartioinnin myrskyisät alkuvuosikymmenet kertomaan Merivartiolaitoksen perustamiseen johtaneista vaiheista ja toiminnan alkuvuosista 1930-luvulla. Lisäksi Lempiäinen luo katsauksen Merivartiolaitoksen osallisuudesta toisen maailmansotaan.

23.11. tiedustelutoimintaan perehtynyt historioitsija ja poliisi Mikko Porvali luennoi partiotiedustelusta Suomessa luennollaan Partiotiedustelun kehitys ja kaakkoisrajan rajamiehet sotien kaukopartiotoiminnassa. Porvali ottaa käsiteltäväksi kaakkoisrajan rajavartijoita, joista toisessa maailmansodassa tehtiin kaukopartiotehtäviin erikoistuneita sotilaita. Keitä nämä miehet olivat, ja mitä he tekivät vihollisen selustassa?

30.11., talvisodan syttymisen vuosipäivänä, luentosarjan päättää historiantutkija Juha Pohjonen, joka on kirjoittanut Rajavartiolaitoksesta sekä siihen liittyvistä henkilöistä ja tapahtumista useita tietokirjoja. Pohjosen luento on nimeltään Sentään jotain rajaa. Suomen ja Neuvostoliiton rajankäynnin voitot ja tappiot keväällä 1940. Talvisodan jälkeisen uuden valtionrajan merkitseminen maastoon poikkesi välillä siitä, mitä se oli paperilla, eikä ihmishenkien menetyksiltäkään säästytty.

Luennot kulttuuritalo Virrassa – ilmoittaudu mukaan

Luentopaikkana toimii kulttuuritalo Virta osoitteessa Virastokatu 1, Imatra. Historialuennot alkavat kello 18, ja niiden kesto on 45 minuutista tuntiin. Sen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää luennoitsijalle kysymyksiä ja kommentteja. Luennoista neljä pidetään 100-paikkaisessa Kaleva-salissa ja Martti Turtolan luento 500-paikkaisessa Karelia-salissa. Kahvila Virta palvelee ennen tapahtuman alkua. Tervetuloa kuulemaan kiinnostavaa rajan historiaa paikan päälle!

Jos haluat varmistaa paikkasi luennolla, niin ilmoittaudu etukäteen Virta-opiston sivuilla. Luentoja ei tallenneta tai lähetetä verkossa.

Rajavartiolaitos sodassa ja rauhassa -luentosarjan ohjelma
kaikki luennot Imatran Kulttuuritalo Virrassa, osoitteessa Virastokatu 1.

19.10. klo 18.00–19.15 Kaleva-sali
Rajamuseon museomestari Jani Loijas:
”Jottei aamu vainon viestejä toisi” – Itärajan vartijat 1920-luvulla Kannakselta Petsamoon

2.11. klo 18.00–19.15 Karelia-sali
sotahistorian professori, kirjailija Martti Turtola:
Rajavartiolaitoksen tuntematon päällikkö, jääkärikenraali Wiljo Einar Tuompo

9.11. klo 18.00–19.15 Kaleva-Sali
Merivartiomuseon tutkija Vilma Lempiäinen:
Pirtusodasta pulavuosiin – merivartioinnin myrskyisät alkuvuosikymmenet

23.11. klo 18.00–19.15 Kaleva-Sali
tutkija, kirjailija Mikko Porvali:
Partiotiedustelun kehitys ja kaakkoisrajan rajamiehet sotien kaukopartiotoiminnassa

30.11. klo 18.00–19.15 Kaleva-Sali
tutkija, kirjailija Juha Pohjonen:
Sentään jotain rajaa. Suomen ja Neuvostoliiton rajankäynnin voitot ja tappiot keväällä 1940

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen