Siirry pääsisältöön

Päivitetty Rajamuseo kannattaa käydä katsomassa – viimeistä kesää nykyisissä tiloissa

Rajavartiolaitoksen historiaa Imatran Immolassa esittelevä Rajamuseo avattiin jo vuonna 1989. Aluksi museo toimi Rajavartiolaitoksen sisäisenä opetusnäyttelynä omalle henkilöstölle, mutta jo seuraavana kesänä ovet avautuivat kaikille museosta kiinnostuneille.

Yli kolme vuosikymmentä myöhemmin Rajamuseo on edelleen voimissaan. Viimeisten kahden vuoden aikana Rajamuseon nykyistä näyttelyä on päivitetty monin tavoin. Ja sama meno jatkuu edelleen, sillä näyttelypäivityksiä on tehty täksikin kesäksi.

Voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että Rajamuseon näyttely nykyisissä tiloissa on parhaimmillaan sen viimeisenä kesänä. Kannattaa siis tulla vierailulle.
Immolan kasarmialueella ovat jo joitain vuosia jyllänneet suuret peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeet. Rajamuseokin tulee muuttamaan vuonna 2023 aiemmin teknillisenä toimistona ja esikuntana toimineeseen rakennukseen. Rakennus edustaa alkuperäistä 1930-luvun rakennuskantaa, joka rakennettiin alkujaan Ilmavoimien käyttöön. Nyt on mahdollisuutesi kokea Rajamuseon lumo viimeistä kertaa sen alkuperäisissä tiloissa. Tämän kesän näyttelyuudistuksista näkyvin lienee Rajavartiolaitoksen valmiusjoukkueille ja niiden 30-vuotiselle taipaleelle omistettu vitriini sekä valmiusjoukkue-esitys kosketusnäytöllä.
Lisäksi museo on toteuttanut omin voimin suurelta screeniltä näytettävät pienoiselämänkerrat kolmesta merkittävästä Rajavartiolaitoksen historiaan liittyvästä henkilöstä, Oiva Willamosta, Juho Pössistä sekä Mikko Pöllästä. Olemme kahden vuoden kuluessa uudistaneet valaistusta ja esillepanoa sekä tuoneet ääniä ja audiovisuaalisia sisältöjä osaksi museokokemusta. Olemme myös halunneet, että museokävijät pääsevät itsekin kokeilemaan ja tekemään asioita museossa, eikä kaikki esineistö olisi vitriineiden suojissa.
Viime kesäksi lanseerattu kokeiltava Suomi-konepistooli aidoilla äänillä on ollut museon hitti. Lisäksi Rajamuseossa pääsee muun muassa kokeilemaan täyspakattua rinkkaa, rajavartijan vaatetusta ja tulevana kesänä myös diojen katselu katselulaitteella onnistuu. Diat ovat tietenkin Rajavartiolaitoksen toimintaan liittyviä alkuperäisiä kuvia vuosien takaa, ajalta ennen läppäreitä ja kännyköitä. Kaikenlaista muutakin uutta olemme näyttelyyn lanseeranneet, jota en tässä sen enempää ala hehkuttamaan. Sinun täytyy tulla kokemaan ja näkemään ne omin silmin!
Rajamuseon kesäaukiolo alkaa keskiviikkona 8.6 ja museo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 13.00 – 17.00 aina 21.8 saakka. Vihoviimeinen nykyisen näyttelyn aukiolopäivä on Jukajärven 70-vuotisjuhlamarssin yhteydessä lauantaina 3.9. Seuraa ilmoittelua Rajamuseon internetsivulla osoitteessa raja.fi/rajamuseo
Toivotan kaikki tervetulleiksi Rajamuseoon näkemään, kokemaan, kenties oppimaankin jotain uutta itärajan vartioinnin yli satavuotisesta historiasta!

Jani Loijas,

Rajavartiolaitoksen museomestari

Rajamuseon suosituimpiin kohteisiin ovat jo vuosien ajan kuuluneet kolme dioraamaa. Kuvassa Pelkola 1956-dioraaman rajakoira Klasu, joka on haistanut loikkarin jäljen itärajalla.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Rajamuseo. Kuva Rajavartiolaitos.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen