Siirry pääsisältöön

MPK:n tarkka-ampujakurssilla Taipalsaarella otettiin ensimmäinen askel kohti tarkka-ampujamerkkiä ­- Tavoitteena on lisätä kursseja, joilla on valtava kysyntä

Taipalsaaren ampuma-alueella kajahtelevat harvakseltaan laukaukset lokakuisessa aamu-usvassa, jota aurinko hyvin kitsaasti jaksaa sulattaa pois. Meneillään on viikonlopun kestävä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) tarkka-ampujakurssi Ykkönen. Rasteja on toisena kokonaisena kurssipäivänä kolme: 300 metrin radalla, sinkoradalla ja sinkoradan takamaastossa.
MPK:n ampumakurssit ovat hyvin suosittuja, ja niihin hakeudutaan ympäri Suomea. TA-kurssit täyttyvät nopeasti, ja moni joutuu jonottamaankin.
TA-1-kurssin johtajan Heikki Kekäläisen mukaan tavoitteena on, että Etelä-Karjalassakin saataisiin pyöräytettyä kolmiportainen MPK:n tarkka-ampujakoulutus aina kertaalleen vuodessa. Silloin kursseille ei tarvitsisi lähteä täältä pitkään matkaan, ja enemmän halukkaita mahtuisi mukaan.
Myös Puolustusvoimat panostaa nyt tarkka-ampujakoulutukseen voimakkaasti yhtenä kehittämisen keihäänkärkenä. Tulossa on siihen liittyen kalustohankintoja, joilla muun muassa parannetaan pimeätoimintakykyä.

Kurssit ovat olleet suosittuja. Kuva Heikki Pohjolainen

Monipuolinen ja kustannustehokas

-Tarkka-ampujat ovat jalkaväkikomppaniassa äärettömän monipuolinen taktinen elementti. Heitä voidaan käyttää muun muassa tiedustelussa, heillä pitäisi löytyä tulenjohtokykyä, ja he pystyvät suorittamaan itsenäisesti hyvin monenlaisia tehtäviä. Se on joustava ja kustannustehokas asejärjestelmä, Kekäläinen kuvailee.
Isossa mittakaavassa tarkka-ampujan varusteet eivät ole kalliita. Jalkaväkikomppanian kahdeksan miehen tarkka-ampujaryhmä on hyvin tehokas elementti. Heitä voidaan käyttää sekä hyökkäyksessä, puolustuksessa että viivytyksessä, kaikissa taistelulajeissa. Heillä on myös tehokkaat tähystysvälineet, ajatellen tulenjohtotehtäviä, sekä tulivoimaa itsellään.
MPK on hankkimassa Tikka Tac a1-kivääreitä, joilla voidaan pyörittää tarkka-ampujakursseja sellaisillekin hankilöille, joilla ei ole omaa asetta. Taipalsaarella oma kivääri oli melkein jokaisella.
-MPK:n kivääreihin hankitaan Steinerin kiväärikaukoputket, jotka ovat samanlaisia mitä tulee Puolustusvoimien uusiin kivääreihin. Samalla MPK hankkii pienoiskivääreitä, joilla kursseja voidaan myös pyörittää. Pienoiskivääri on erittäin hyvä ja kustannustehokas harjoitusväline, Kekäläinen muistuttaa.

Kurssin johtaja Heikki Kekäläinen toivoo, että kolmiportainen TA-kurssi voitaisiin vetää läpi aina kerran vuodessa Etelä-Karjalassa.

Kun ampuu pienoiskiväärillä 300 metrin matkalta, se vastaa 800 metrin matkaa .308:lla.
Kolmiportaisen MPK-kurssin Ykkösellä (TA-1) eli peruskurssilla käydään läpi tarkka-ampujatoiminnan teoriaa sekä harjoitellaan perusasioita. Myös harjoitellaan varsinaista testiammuntaa varten. Kakkosvaiheessa muun muassa harjoitellaan ampujan siirtymistä naamioituneena paikasta toiseen niin, ettei häntä havaita. Kolmoskurssilla eli testikurssilla sitten ulosmitataan aikaisemmin opitut asiat. Kolmoskurssin hyväksytysti läpäisseet saavat MPK:n kurssimerkin, joita on pronssinen, hopeinen ja kultainen. Senkin jälkeen löytyy erikoiskursseja, muun muassa tarkka-ampujatoiminta talviolosuhteissa ja toiminta rakennetussa ympäristössä. Näitä erikoiskursseja järjestetään esimerkiksi Santahamiassa ja Sodankylässä.
Kurssien läpäisy ei välttämättä johda sijoituksiin sodan ajan joukoissa, koska Puolustusvoimat lähtökohtaisesti kouluttaa omat tarkka-ampujansa. Reservissä hankittua osaamista toki arvostetaan PV:ssä, ja sijoitus voi löytyä esimerkiksi maakuntajoukoissa.
Yhdellä kolmesta rastista Taipalsaarella harjoiteltiin etäisyyksien mittaamista ja tuliasemakortin tekoa. Kiväärien piiput oli naamioitu säkkikankaalla ja kanervan varvuilla. Puolen tusinaa miestä tiirailee optisten vempainten läpi ja tekee muistiinpanoja.

Tavoitteena kehittää taitoja

Kurssilaisista Toni Sipilä hakeutui kurssille, koska sai tarkka-ampujakoulutuksen varusmiesaikanaan Vekaranjärvellä.
-Kertausharjoituksissa kuulin näistä MPK:n tarkka-ampujakursseista, ja innostuin siitä.
Sipilän tavoitteena on kehittyä monipuolisesti sekä ampujana että muissa taidoissa, joita tarkka-ampujalta vaaditaan.
-Tässä kurssilla on tullut paljon uusia juttuja, muun muassa hyviä vinkkejä ja ohjeita naamioitumiseen liittyen. Etäisyyden määrittämistä olemme myös päässeet paljon harjoittelemaan.
Sipilän oma ase on Tikka T3, ja sillä on ihan hyviä osumia tullut. Hän käy vapaa-aikoinaan radalla harjoittelemassa silloin tällöin kun ehtii. Reserviläistoiminnassa hän on mukana Lahden seudulla, sekä liittyi hiljattain TA-kiltaan.

Toni Sipilä on oppinut uusia taitoja, ja hyviä osumiakin on tullut.

Rauhallisuus on valttia

Kurssin kouluttaja ja varajohtaja Pekko Jaatinen uskoo, että periaatteessa jokainen voi harjaantua ampujana.
-Jotkut ovat luontaisesti hyviä, jotkut vaativat enemmän harjoittelua, kun ammutaan raskaammilla aseilla ja pitkille etäisyyksille. Hyviä ominaisuuksia ovat rauhallinen luonne, pitää olla analyyttinen, jonkin verran pitää pystyä esimerkiksi laskemaan etäisyyksiä ja ballistiikkaa. Turhautua ei saa, jos joutuu odottamaan pitkiä aikoja. Kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä vaaditaan, Jaatinen summaa.
Vanhat Simo Häyhän aikaiset opit ja taidot ovat edelleen relevantteja, mutta esimerkiksi optiikan puolella on paljon uutta teknologiaa, muun muassa lämpökamerat ovat tulleet hintansakin puolesta jokaisen ulottuville.
-Tuhannella eurolla saa kiväärin päälle laitteen, jolla lämpökuvaa pystyy hyödyntämään.
Tarkka-ampujapari pystyy toiminnallaan aiheuttamaan merkittäviä tappioita viholliselle, ja sillä on myös viholliseen moraalinen vaikutus, kun joutuu tarkka-ampujan tulen alle.
-Ei siellä ole kiva olla.
Jaatisen arvion mukaan kurssilaiset ovat olleet vastaanottavaisia ja rastit ovat menneet hyvin ja sujuvasti, jopa etuajassa.
Viikonlopun kurssi huipentui sunnuntaina puolivakavaan kilpailuun, jossa ampujapari paukutteli makuultaan 500 metrin matkalta maalitauluina oleviin pelteihin, joita ei paljaalla silmällä juuri erottanut. Kilpailun koettaessa sitkeä sumukin hiljalleen väistyi, kiväärit puhuivat, ja syysilmaan levisi palaneen ruudin haju.

Rauhallisuus on valttia, sanoo kouluttaja Pekko Jaatinen.

MPK:n kursseista löytyy tietoa yhdistyksen koulutuskalenterista, johon pääsee myös Yhdysmiehen sivujen kautta.

Ilkka Pohjalainen

Kurssi huipentui puolivakavaan ampujaparien kilpailuun 500 metrin matkalta.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Kuva Heikki Pohjolainen

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen