Siirry pääsisältöön

Martti J. Kari kertoi Upseerikerholla, miksi Venäjä toimii siten kuin se toimii

On hienoa olla omiensa joukossa, totesi Martti J. Kari kuullessaan ”mie” ja nähtyään useita tuttuja henkilöitä salissa maanantaina 4.4. Lappeenrannassa Upseerikerholla.

”Järjellä ei venäjää voi ymmärtää, yhteisellä mitalla ei mitata. Sillä on erityinen luonne, Venäjää voin vain uskoa” (Fjodor Tjuttšev 1866). Venäjän historiallisiin kerroksiin kuuluvat Aasialainen Venäjä (1240–1380), Bysanttinen Venäjä, Moskovan Venäjä, Sekasorron Venäjä (1598–1613), Eurooppalainen Venäjä ja sekasorron Venäjä (1990-luku). Venäläisten kokemukseen perustuva johtopäätös on, että itsevaltius on parempi kuin kaaos ja sekasorto.
Sekasorron ajan jälkeen pajarit, Kiovan ja Moskovan Venäjän aristokratian korkein ryhmä, menettivät valtansa ja omaisuutensa tsaarille. Omistaminen muuttui hallintaoikeudeksi, joka oli riippuvainen tsaarista. “Hallintaoikeus omistamisen sijaan” jatkui Neuvostoliitossa ja jatkuu Venäjällä. Asema ja hallintaoikeus mahdollistivat korruption ja omaisuuden kokoamisen.
– Valheelle on venäjässä monta erisisältöistä sanaa, Kari kertoo.

Valtiojohtamisen malli juontaa Venäjällä mongolivallan aikaan 1200-luvulle, jolloin valta otettiin ja pidettiin valehtelun, verotuksen, lahjonnan ja julmuuksien avulla. Perusteluna on slaavilainen sielunmaisema, johon kuuluvat yhtenäinen rotu, kieli ja kansa. Esivaltaa kunnioitetaan eikä tsaarin, puolueen pääsihteerin tai presidentin asemaa sovi kyseenalaistaa, sillä he ovat suoraan Jumalasta seuraavia henkilöitä. Tällä johtajalla on uskollisia palvelijoita eli pajareita sekä seuraajaehdokkaita, prinssejä. Venäjällä käytetäänkin taktista totuutta tilanteen mukaan, kuvaa Kari.

Vanhaa perua on myös korruptio. ”Saat varastaa, mutta et liikaa etkä väärältä henkilöltä”, Kari kuvaa. ”Mitä ylemmäs nouset portaikossa, sitä enemmän saat ”sahata” hiilivetyrahaa eli öljy- ja kaasuvaroja. Kukaan ei luovu vallasta, jos voi siirtää sata miljoonaa dollaria vuodessa länteen.
NATO:sta: – Olen aivan varma, että Venäjä haastaa meidät seuraavien 50 vuoden aikana. On turvallista olla Natossa, jolloin haastamiskynnys on korkeampi, korostaa Kari. Nato-ratkaisu on yhtä pitkäaikainen ratkaisu kuin YYA- tai EU-sopimus. Karin mielestä NATO-hakemus pitäisi jättää tänä vuonna.

Tilaisuuden järjestämistä tukivat Lappeenrannan Upseerikerho ry, Lappeenrannan Kerho Oy, Lappeenrannan Paasikiviseura, Etelä-Karjalan Maanpuolustuksen tuki, Maanpuolustuskoulutus Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiiri, Lappeenrannan Reserviläiset, Taipalsaaren reserviläiset, Lappeenrannan-Saimaa Rotaryklubi, Rakuunakilta, Hotelli Rakuuna ja Kondiittori Aleksandra. Lappeenrannan kaupunki aurautti Upseeritien penkat, mikä mahdollisti yli 70 ajoneuvon pysäköinnin vielä sivupysäköintipaikkoja odottavalle kapealle Upseeritielle.
Osallistujien määrä aiheutti erityisjärjestelyjä. Esitys striimattiin kolmeen kabinettiin, jotta kaikille 168 osallistujilla saatiin istumapaikat. Osallistujat saivat osallistumismaksulleen vastineena huippuesityksen ja kahvit Rakuunaleivoksen kera.

Teksti: Hannu Hyppönen, toiminnanjohtaja, Ravintola Lappeenrannan Upseerikerho

Martti J. Kari

Filosofian tohtori, Jyväskylän yliopiston tiedustelun opettaja.
Yleisesikuntaupseeri, eversti evp.
Entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö.
Palvellut vuosina 2004–2007 puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa.
Viestikoelaitoksen johtaja 2012–2014.
Strategisena neuvonantajana Ukrainan tiedustelupalveluiden reformissa vuonna 2020.
Koulutukseltaan FT, kyberturvallisuudesta, minkä lisäksi hänellä on syventävät opinnot kansainvälisestä oikeudesta, FM-tutkinto venäjän kielestä HuK arabian ja islamin tutkimuksesta.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Martti J. Kari kävi puhumassa Upseerikerholla.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen