Siirry pääsisältöön

Maasotakoulu täytti 20 vuotta, mutta juuret johtavat yli sadan vuoden taa

20-vuotisjuhlaa vietettiin Lappeenrannassa Maasotakoulun vuosipäivänä tiistaina 19. lokakuuta 2021. Sotilaskoulutus alkoi heti itsenäistymisen jälkeen tammikuussa 1918 Vöyrissä ja Lappeenrannassakin toimi jonkin aikaa Tykistökoulu. Vuodesta 1945 alkaen on Lappeenrannassa toiminut sotilasopetuslaitos, ensin Jalkaväen Aliupseerikoulu, josta monien nimimuutosten myötä tuli Rottakoulunakin tunnettu Päällystöopisto ja sittemmin Maanpuolustusopisto.

Maasotakoulu perustettiin 1.8.2001 ja samalla alkoi kadettikoulutus Lappeenrannassa. Maasotakoulu tarjoaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston ohella yliopistotason koulutusta. Ensimmäinen johtaja oli eversti Antti Lankinen.

Nykyinen johtaja eversti Kari Pietiläinen sai aloittaessaan 1.7.2018 erinomaisessa kunnossa olevan Maasotakoulun. Näin hän sanoi vastaanottaessaan koulunjohtajan tehtävät:

– Koulu on erinomaisessa kunnossa. Koulutuksemme tulee olla ajan hermolla joka hetki. Maasotakoulu on Koulutus 2020 -uudistuksen ytimessä. Ohjelman avulla puolustusvoimat parantaa entisestään sodan ajan joukkojen kyvykkyyttä ja tehostaa koulutusta sekä hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia. Muita muutostekijöitä ovat ainakin maavoimien valmiuden jatkuva parantaminen ja kasvava kansainvälinen yhteistyö.

– Asetetaan tavoitteeksi, että jokainen maasotakoululainen tuntee osallistuvansa yhteisen tulevaisuuden tekemiseen. Yhteistyö on voimaa ja ensikontaktien jälkeen minulla on tunne, että eri osiemme isäntäkaupungit, kotimaakunnat ja järjestöt ovat tukenamme tulevaisuuden tekemisessä.

2010-luvulla tapahtui monia muutoksia, jotka näkyivät erityisesti Lappeenrannassa. Suurin henkinen muutos kaupunkilaisille oli varmasti rakuunoiden jääminen historiaan ja vain perinteisiin. Uudet alokkaat saivat koulutuspaikakseen Haminan ja arvokseen jääkärin. Myös perinteinen varuskunta-alue Rakuunamäellä jätettiin ja siirryttiin Leiriin. Vaikka Leirin alue on suljettu niin Maasotakoulun toimintaa ja harjoituksia on jo muutaman vuoden voinut seurata sosiaalisessa mediassa.

Maasotakoulu toimii viidellä eri paikkakunnalla: Lappeenrannassa, Reserviupseerikoulu Haminassa, Panssarikoulu Hattulan Parolannummella, Tykistökoulu Kankaanpään Niinisalossa ja Viestikoulu Riihimäellä. Maasotakoulussa työskentelee noin 580 henkilöä, joista eniten, noin 250 Lappeenrannassa.

Maasotakoulun lippu liehuu nyt Leirin alueella.

Rakuunasoittokunta

Maasotakoulun 20-vuotisjuhlassa soitti tietenkin 100-vuotisjuhlavuottaan viettävä Rakuunasoittokunta.

Maasotakoulu jätti jäähyväiset Rakuunamäelle ja siniristilippu laskettiin viimeisen kerran 3.5.2018.

Kuvat Satu Astikainen / Puolustusvoimat.

Vala.jpg kuvaaja Raili Leino Viimeisen kerran 11.8. 2016 vannottiin vala paikkana Lappeenrannan Linnoitus.

Puolustusministeriö
Prikaatikenraali Antti Lankinen 5.2.1949 – 26.11.2021

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSPPSimpeleen ApteekkiSimo HäyhäSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicHugonEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen