Siirry pääsisältöön

Kesän 1944 taisteluissa kaatuneet kolme sankarivainajaa haudan lepoon

Karjalan kannakselta löydetään etsinnöissä edelleen talvi- ja jatkosodan kaatuneita. Suurin osa viime vuosina löydetyistä on venäläisten etsintäryhmien löytämiä. Niin nämäkin kolme tunnistettua sankarivainajaa Alvi Jänönen, Onni Kullervo Paananen ja Eugen Wist, jotka saivat viimeisen leposijansa Lappeenrannassa sunnuntaina 3.10.

Alvi Jänönen oli Uudenmaan Rakuunarykmentin sotilas. Hän palveli sekä talvi- että jatkosodassa. Kesällä 1941 hänet määrättiin 2. eskadroonaan ns. kuolemaneskadroonaan. Hän kaatui korpraaliksi ylennettynä 15.6. 1944 Uudellakirkolla Järmiläss.

Sotamies Onni Kullervo Paajanen palveli Jalkaväkirykmentti 50:ssä ja kaatui Talin alueen suurtaistelussa Juustilassa 28.6. Hautapaikaksi on merkitty Sumiainen, jossa hänet on poissaolevana siunattu.

Eugen Wist oli kaukopartiomiehiä jonka sotaretki päättyi uintimatkan jälkeen Pieneen Käräjäsaareen Karjalan kannaksella 6.7.1944 ja hänet kirjattiin kaatuneeksi ja kentälle jääneeksi tai tuhoutuneeksi.

Välirauhan aikana Wist muutaman toverinsa kanssa tekivät uhkarohkean retken Uudellekirkolle hakemaan isänsä omistaman hopeasepäntehtaan piilotettua hopeaa. Seikkailua oli myös Wistin jäännösten löytyminen. Suomalaiset pitivät alastonta ruumista venäläisenä eivätkä ottaneet mukaansa. Venäläiset taas tiesivät vainajan suomalaiseksi ja jättivät sen sijoilleen.

Sotapolku.fi -verkkopalvelun perustaja Mika Wist teki tarkan pohjatyön, jonka perusteella venäläinen etsintäryhmä Karjalan Valli löysi Wistin isosedästä ensin reisiluun. Wist osallistui itsekin isosetänsä etsintöihin ja saattoi vihdoin 20 vuoden etsintätyön jälkeen laskea syksyn sankarihautajaisissa kukkaset isosetänsä haudalle.

Utin Jääkärirykmentin helikopteri suoritti ylilennon kun arkut laskettiin hautaan.

Alvi Jänönen, Onni Paananen ja Eugen Wist siunattiin Lappeen Marian kirkossa, josta pienet arkut kannettiin sankarihautausmaalle.

Viimeinen leposija odottaa.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen