Siirry pääsisältöön

Kattava teos jatkosodan alussa pudonneista viholliskoneista

Tämä tässä olisi testijohdanto.

Jukka Vesen on avustajajoukkoineen koonnut kirjaansa Pudonneita Punatähtiä, Ilmasotaa Kaakkois-Suomessa 1941 tiedot kaikista jatkosodan alussa Kaakkois-Suomessa pudonneista neuvostoliittolaisista lentokoneista. Näitä koneita oli noin 50. Myös tiedot lentokoneiden miehistöistä ja heidän taustoistaan sekä joukko-osastoista on onnistuttu selvittämään, valokuvia myöten.

Tärkeässä osassa selvitystyötä on ollut Karjalan ilmailumuseon maastoryhmä, joka on kerännyt talteen koneiden kappaleita ja muuta tietoa putoamispaikoista. Koneiden palasia tietoineen ja tarinoineen on esillä Lappeenrannassa Ilmailumuseossa.

Teos keskittyy vuoteen 1941, koska sen jälkeen rintama siirtyi itään, samoin sotatoimien painopiste.

Kuvauksia ilmataisteluista ja viholliskoneiden pudotuksista löytyy kosolti muustakin kirjallisuudesta, mutta Vesenin kirja ilmeisesti kattaa ne kaikki, aika- ja paikkarajauksella. Erityisenä ansiona ovat miehistötiedot ja jopa neuvostoliittolaisten näkemykset tapahtumien kulusta.

Pudonneita Punatähtiä on julkaistu syksyllä 2021. Sen kustantaja on Kaakkois-Suomen Ilmailumuseoyhdistys. Teoksessa on 132 sivua ja 90 valokuvaa, joista 55 esittää neuvostolentäjiä. Kirjaa on ollut saatavilla Karjalan Ilmailumuseolta, Suomen Ilmailumuseolta sekä Ilmavoimamuseolta Tikkakoskelta.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Tämä tässä olisi artikkelikuvan testiseloste.

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen