Siirry pääsisältöön

Eversti Nurmi Pääesikunnan koulutusosastolta: Reserviajasta tulossa entistä tärkeämpi osa asevelvollisuutta

Suomea puolustetaan reservin voimin. Reservin osaamisen kehittäminen on avainasemassa myös Naton jäsenenä.

Näin kiteyttää eversti Jukka Nurmi, joka toimii pääesikunnan koulutusosastolla vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastajana. Hän esitelmöi 8. lokakuuta Tampereella Reserviupseeriliiton neuvottelukunnan kokouksessa.

Yleinen asevelvollisuus ja reservin merkitys säilyvät ja jopa lisääntyvät Nato-jäsenyyden myötä, Nurmi arvioi.

-Suomi voi profiloitua Natossa ”reservin kärkiosaajana”.

Kansainvälinen harjoitustoiminta Suomessa tulee lisääntymään, mukaan lukien kertausharjoitukset.

Mielenkiintoista reservin kannalta on, että reservin upseereille aukeaa entistä vaativampia kansallisia tehtäviä, ja myös virkasuhde Puolustusvoimiin on mahdollinen. Koulutusmahdollisuudet laajentuvat, kun muun muassa Maanpuolustuskorkeakoulun kursseja on avautumassa reservin upseereille, ja myös kansainvälinen kurssitarjonta ja koulutusmahdollisuudet laajenevat.

-Naton esikuntarakenteissa voi jatkossa olla tehtäviä myös reservin upseereille, Nurmi ennakoi.

Reservin koulutuksen volyymia on kasvatettu reippaasti jo kuluvana vuonna. Tämä koskee sekä kertausharjoituskoulutusta, vapaaehtoisia kertausharjoituksia että Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutusta. Nämä koulutusmuodot tavoittavat jo tänä vuonna yli 60000 reserviläistä, kaksinkertaisen määrän verrattuna viime vuoteen.

-Lisäksi on huomioitava reserviläisten omaehtoinen kouluttautuminen sekä naisten määrän jatkuva kasvu vapaaehtoisessa asepalveluksessa ja vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa.

Lisääntyneet koulutusmäärät ja vuorokaudet ovat synnyttäneet tarpeen saada lisää osaavia kouluttajia. Tämä koskee kaikkia koulutusmuotoja niin Puolustusvoimien kuin MPK:n puolella. Reserviläiskouluttajien rekrytointi on käynnissä molemmissa. Tärkeä uudistus tuli uuden lain myötä heinäkuussa, kun MPK sai oikeuden koulutuksessaan käyttää perusammunnoissa Puolustusvoimien aseita ja ampumatarvikkeita.

Puolustusvoimien ja MPK:n operatiivinen kumppanuus syvenee. Painopisteenä on paikallispuolustus. Keskiössä on reserviläisten osaamisen kehittäminen ja tavoitteena nousujohteinen tehtävä- ja koulutuspolku. Reserviajan merkitys osana asevelvollisuutta vahvistuu, kaikissa ikäluokissa. Tähän liittyy myös pohdinta reservin yläikärajan nostamisesta. Ajatuksena on nostaa yläikärajaa Puolustusvoimien tarpeeseen liittyen yksittäisten henkilöiden osalta. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi MPK:n kokeneet reserviläiskouluttajat.

Parhaillaan on valmistumassa kaksi selvitystä liittyen reservin koulutuksen ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämiseen. Selvitys asevelvollisten joustavammasta käytöstä on juuri valmistumassa, ja selvityksen vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämisestä on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä.

Ilkka Pohjalainen

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

FacebookFacebookTwitterTwitterSähköpostiSähköpostiWhatsAppWhatsAppLinkedInLinkedIn

Kuva Reserviläisliitto Hannu Maunula

Lue myös

Tukijoukot

VarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainenVarustamoSimo HäyhäSako Shooting CenterSaimaan Palju EventsSaimaan KuituPatalaiskaMiettilä KollausMarkkinointi UkkonenMakkosen Pumppu ja PaneliMäkisen LiikennekouluLiikenne EteläpääLamisNetKoskimiesItaNordicEfikaAkku-ArkkaAkkiloiAhtiainen